Három technika az allergia ellen

( készült Lee Holden, amerikai Csikung oktató írása alapján )

Tavasszal elkezdjük ünnepelni a természet szépségét. Sokan pedig ilyenkor kezdenek el gyógyszertárba járni, megvenni az allergia elleni antihisztamin tablettákat. 

Annak ellenére, hogy a tavaszi virágos domboldal látványa megragadó, a tavasz varázslata kihívásokat  is tartogat számunkra. A tavasz gazdagsága megérinti minden részünket, a testünket, a lelkünket,és… az orrjáratainkat is. 

Csikung gyakorlóként folyamatosan keressük a gyakorlatok új alkalmazási módjait a mindennapi kihívásaink megoldására. Ebben a cikkben a tavaszi allergiákról fogok írni a Csikung, és a Kínai Orvoslás szemszögéből, és megosztok veled három egyszerű gyakorlatot, amelyekkel azonnal csökkenteni tudod a megjelent tünetek hatásait.

Mi is az az allergiás reakció?

A Nyugati orvoslás úgy tartja, hogy az allergiás reakció a testünk védekező válasza valamilyen külső fenyegetésre. Más szóval, amikor elkezd folyni az orrod, és elkezdesz tüsszögni, miután átsétáltál egy virágokkal borított réten, a tested azt hiszi, hogy veszélyben vagy, és próbál megvédeni téged.  Leegyszerűsítve az allergiás reakció egyfajta “túl”reagálás. Mint amikor egy kisgyerek nagyon mérges, mert eltört a játéka, az emberi test is összezavarodik, és azt hiszi, hogy a dolgok sokkal rosszabbak, mint azok valójában. Extrém esetben egy allergiás reakció akár halálos is lehet. 

Ma az allergiákról fogunk beszélni, de az allegiák dinamikája valójában nagyon hasonló, mint amikor a gondolatokról és érzelmekről beszélünk. A legtöbb harag és negatív gondolat is csak egy reakció a körülményeinkre, nem pedig a körülményünk maga. 

A legtöbb tavaszi allergia a pollenekhez köthető, amik apró szemcsék, melyeket a növények szórnak szét a levegőbe, hogy azzal szétterítség a magjaikat, és  megtermékenyítsék a többi növényt. Hogyha egy pillanatra el tudsz vonatkoztatni az allergiával kapcsolatos fusztrációidtól, láthatod hogy valójában milyen csodálatos dolog is ez. Minden évben pár hétre növények milliói eresztik szélnek egyedi energiájukat, így tudnak egymással kapcsolatba lépni, hogy ezzel létrehozzák Földünk flórájának következő generációját. A pollenek olyanok mint a hangjegyek, amelyeket a szél vezényel, hogy megalkossa a föld összehasonlíthatatlanul legszebb zenekarát. 

De sajnos az ember orrjáratai annyira nem értékelik ezt a előadást. 

A Kínai orvoslásban és a Csikungban a testünk energiáit használjuk arra, hogy harmóniába kerüljünk a bennük és a körülöttünk lévő világgal. Ha az allergiákról beszélünk, van néhány akupresszúrás pont és légzőgyakorlat, ami segíthet.

Az írásban megosztunk veletek két akupresszúrás pontot és egy légzőgyakorlatot,ami segíthet a tavaszi allergiás tünetekkel való küzdelemben.

  Az akupresszúrás pontok olyan speciális pontok a testünk meridiánjai mentén, amelyek segítenek megmozdítani a pangó Csít, és aktiválni testünk gyógyító energiáit. A légzőgyakorlatok is nagyon jók a régi, elhasznált energiák eltávolítására,és a Csí áramlásának elindítására a testünkben.

Két akupresszúrás pont, és egy légzőgyakorlat az allergiás tünetek enyhítésére.

 

Vastagbél 4

A Vastagbél 4 pont a hüvelykujjunk és a mutatóujjunk közötti lágyrészen helyezkedik el. Elhelyezkedése miatt kínaiul “He Gu” pontnak hívjuk, ami magyarul “Egyesülő völgy”-et jelent. 

A Vastagbél 4 pont nagyon fontos a Kínai Orvoslásban, nagyon sok panasz esetén használjuk, mint például emésztési, immunitás, érzelmi egyensúly, fájdalmak, fejfájás, és allergiás panaszok esetén.

Az arc, a száj és az orr pontjaként is ismerjük. Ez azt jelenti, hogy ez egy remek pont orrfolyás és megfázás esetén.

A Vastagbél 4 aktiválására csak dörzsöld meg a másik kezed hüvelyk és mutatóujjával. Csak gyengéden dörzsöld, ne okozz fájdalmat. Miközben ezen a ponton dolgozol, vegyél mély levegőt, és figyeld meg az érzeteket a fejedben. Egy-két perc elteltével cserélj kezet, és kezdj el a másikon dolgozni. Mivel a Vastagbél 4 kitisztítja az energiát a fejedben, ez segít feloldani a szorulásokat, feszültséget és a stresszes gondolatokat. 

Vastagbél 20

A Vastagbél 20 az utolsó pont a Vastagbél meridiánon, és pont az orrlyukak melletti mélyedésben található. Ennek a pontnak  a 30-60 másodpercig történő nyomkodása javítja itt a keringést, és kitisztítja az orr- és arcüregeket.

Hogy megtaláld ezt a pontot,simítsd végig az orrod szélén a mutatóujjadat lefelé, amíg eléred azt  a pontot, ami párhuzamos lesz az orrlyukakkal. Nyomkodd gyengéden, és vegyél néhány levegőt. 

Nagyon fontos, hogy ne nyomd túl erősen, mert ez egy nagyon érzékeny pont. Ahogy megnyomod a Vastagbél 20 pontot a mutatóujjaddal, először legyél nagyon gyengéd, és csak addig menj, amíg kényelmes a nyomás ereje. Mindkét oldalon végezd el a gyakorlatot. 

Lassú, mély légzés

 

Amellett, hogy akupresszúrás pontokat használunk a megrekedt energiák tisztítására,  a légzőgyakorlatok is remek segítséget adhatnak az orrüregek megnyitásában, amikor megjelennek a tavaszi allergiák. 

Ehhez a gyakorlathoz helyezkedj kényelmes pozícióba, és kezdj lassú,mély levegőt  venni az orrodon keresztül. Belégzés az orrodon, és kilégzés is az orrodon keresztül.Figyelj a légzésedre, és figyeld meg a megjelenő érzeteket. Ezt folytasd 2-3 percig mielőtt áttérsz a következő gyakorlatra.

Néhány perc múlva, fújd ki a levegőt, és tartsd vissza a lélegzetvételt kb. 10 másodpercig. 

Körülbelül 10 másodperc múlva vegyél egy levegőt, és egy percig folytasd a lassú, mély légzést.

Aztán ha eltelt egy perc, újra fújd ki a levegőt, tartsd kint 10-15 másodpercig, és aztán vegyél egy levegőt, és folytasd a lassú, mély légzést.

Csináld meg ezt a sorozatot hatszor egymás után – azaz 60 másodperc lassú, nyugodt légzést, amit 10-15 másodperc visszatartás követ egy kilégzés után.

 Az utolsó kilégzésnél addig tartsd vissza a levegőt, ameddig csak kényelmesen tudod. 

Ha végeztél, térj vissza a normál légzéshez, és figyeld meg a különbséget, amit érzel az orrdugulásodban és a légzésedben.

( A cikk forrása : Lee Holden , USA https://www.holdenqigong.com/three-techniques-for-quick-allergy-relief/ )

 

Ha szeretnél elkezdeni rendszeresen Csikungot gyakorolni, várunk Zárt Facebook csoportunkba, ahol hetente kétszer 60 percben végzünk stresszoldó és energetizáló Csikung gyakorlatokat, köztük sok-sok légzőgyakorlatot is!

További részletek és csatlakozás:  https://taocsikung.hu/onlineorak/

Csatlakozz a Facebookon TAO Csikung gyakorló közösségünkhöz: https://www.facebook.com/groups/1312296738816517