“A Csikung és én” – egy tanítvány élménybeszámolója

Hétről-hétre nagyon sok levelet kapok, ahol megírjátok nekem a Csikunggal kapcsolatos élményeiteket, sikertörténeteiteket. Az alábbi levelet az egyik gyakorló társunk,  Nagy Ernőné Gizi küldte!  

“Konkrétan 2020. tavaszán találkoztam tao csikung gyakorlatokkal. 

Korábban, mielőtt nyugdíjba vonultam, csatlakoztam egy női tornaklubhoz. Azzal a céllal hogy ha már nem dolgozom, legyen olyan rendszeres elfoglaltságom, ami az egészségemet is szolgálja, és egy jó közösséghez is tartozhassak újra.  Hetente kétszer-háromszor lejártam edzésre munka után. Nagyon jól éreztem/érzem ott magam, de hiányzott valami. Amikor már nem dolgoztam, minden reggel elmentem edzésre, de még mindig hiányérzetem volt. Mindig is csodáltam a keleti öregeket, amikor filmeken láttam őket parkokban csoportosan mozogni, lassú, nagy mozdulatokkal. Ez a tai chi volt, ami nagyon megtetszett.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=DRz4MbMThq0[/embedyt]

Szabadtéri TAO Csikung óra

Amikor beindult a 2020-as járványőrület, a félelem – cunami, a sokkoló hírek és felvételek, amikor karanténba zártam magam, – pedig még kötelező sem volt, – éreztem, hogy  uralkodik el rajtam a pánik. És bár online edzettem a klubommal naponta már 3-szor 4-szer is, lassan becsavarodtam. Akkor jelentek meg lelki szemeim előtt újra ezek a keleti nyugodt, mosolygó emberek.

Az interneten elkezdtem kutakodni, és sok válogatás, próbálkozás után megcsináltam Kornél néhány videóját. Ez ugyan nem a Tai chi volt, de megtetszett a gyakorlatok kivitelezhetősége, a nyugodt hangja, az érthető magyarázata és a sok mosolygás ami a gyakorlatokban főszereplő volt. Utánanéztem, és belevetettem magam. Elvégeztem egy alaptanfolyamot, rendszeresen részt vettem eleinte online órákon, majd néha amikor Budapestre jött, személyes óráin is.  Partnert is találtam hozzá a családomban. Unokahúgommal, Ilonával, – aki sajnos messze, Hollandiában él –  rendszeresen „együtt” végezzük a gyakorlatokat, csináljuk végig Kornél 7 napos, vagy 21 napos kihívásait.

A pánik, a félelem, a stressz elkezdett oldódni, és szép lassan el is tűnt. Egyre jobban élveztem, és napi rutinommá tettem a gyakorlatait. Beléptem a csoportjába, havi előfizetéssel részt veszek a heti élő/online óráin. Közben kiújult a pandémia, – abba sem akar maradni, – de én már nem félek többé! Egyre ügyesebben /szerintem😊/ végzem a gyakorlatokat, újra elvégeztem az alaptanfolyamot, részt vettem az ő Mestere téli elvonulásos több napos tanfolyamán . Mantak Chia személyisége, életműve még jobban elvarázsolt. Még tudatosabb lettem a témában, ami nekem fontos. És már alig várom, amikor szintet léphetek az elméletben és gyakorlatban is!

Most már tudom, hogy jó helyen vagyok. Amióta  gyakorlok , kiegyensúlyozottabb lettem, rendszert hozott az életembe, ha valami problémám adódik, használom a megtanult technikákat, kevésbé vagyok fáradékony, könnyebben elalszom, javult az állóképességem, többet tudok gyalogolni, egyszóval a csikung által pozitív irányba változott az életminőségem. Sőt rátaláltam a témát kiegészítő „ 5 elemes étkezésre” is, ami további távlatokat nyitott előttem. 

Egyet sajnálok csak, hogy nem 50 éve fedeztem fel ezt a több ezer éves egészségmegőrző technikát. Ha rajtam múlna, tanítani kellene az iskolákban, és nem mint hobbyt, hanem mint mozgáskultúrát.

Örömmel tapasztalom, hogy Kornél körül kezd kialakulni egy jó kis mag, egy kis közösség, akikkel hetente kétszer „találkozunk” az éterben, s remélhetőleg hamarosan személyesen is! Addig is levelezünk, ismerkedünk, megosztjuk tapasztalatainkat, sőt újdonságokat is mutatunk egymásnak. 

Köszönöm Kornél, hogy megismertettél ezzel a kinccsel! 

Nagy Ernőné “